Uranüs’ün Osuruk Gibi Koktuğu Ortaya Çıktı

Güneş Sistemi’nin gizemli gezegeni Uranüs hakkında uzun süredir konuşulan bir gerçek bilim insanları tarafından açıklandı.

Yayınlanan yeni bilimsel çalışmayla birlikte Uranüs’ün osuruk (hidrojen sülfür) gibi koktuğu doğrulandı. Yapılan araştırmada kokunun sebebi de belirtildi.

Pazartesi günü Nature Astronomy isimli akademik dergide yayınlanan “Detection of hydrogen sulfide above the Clouds in Uranus’s atmosphere”, Türkçesiyle “Uranüs’ün atmosferindeki bulutların üzerinde yer alan hidrojen sülfürün saptanması” başlıklı makalede, çalışmanın Uranüs’te hidrojen olup olmadığının tespit edilmesi adına yapıldığını vurgulandı.

Atmosferde yer alan hidrojeni doğrudan tespit edebilmek adına ışık dalgaları kullanan bilim insanları, yaptıkları yeni çalışmayla birlikte bazı eksik dalga boylarından yola çıkarak, Uranüs gezegeninde amonyak ve sülfür olduğunu kanıtlamış oldu.

Oxford Üniversitesinde görev yapan bilim insanları Hawaii’de bulunan Gemini Gözlemevi’ni kullanarak öncelikle Uranüs’e çeşitli ışık dalgaları gönderdiler. Gönderilen ışık dalgalarından geri dönenleri bir araya getiren araştırmacılar, böylece gezgenin atmosferinde yer alan kimyasalları doğrudan gözlemleyebildiler. Gözlem sonucunda amonyak ve hidrojen sülfürün atmosferde yer aldığı doğrulanırken, bu gazların kaynağının ise gezegendeki buzullar olabileceğini söylediler.

Space.com isimli internet sitesine açıklamalarda bulunan makalenin başyazarları Patrick G. J. Irwin ise “Eğer talihsiz bir insan Uranüs’ün bulutlarının seviyesine inerse, çok hoş olmayan kötü kokularla karşılaşırdı. Tabi kokuları almadan önce boğulmadıysa…” açıklamasında bulundu.

Yapılan büyük çaplı araştırmalardan sonra Uranüs’ün osuruk gibi koktuğunu kanıtlayan bilim insanları, Uranüs üzerinde yapılacak çalışmalar için önemli bir adım daha atmış oldular.

UfoHaber