Her fırsatta bir yerlere kaçan, durmadan yeni yerler keşfedip sosyal medya hesaplarımızı nispet fotoğraflarıyla dolduran arkadaşlarımıza özeniyoruz değil mi? Hepimizin kafasında aynı soru var: “Nasıl bu kadar çok geziyorlar?” Halbuki az parayla çok gezmek işi bilenler için hiç de zor değil. İşte tatilinizi ucuza getirmek için başvurabileceğiniz birbirinden değerli 15 pratik bilgi:
1.Öncelikle görmek istediğiniz yerlerin bir listesini yapın ve seyahat tarihlerini belirleyin.
Bütçenize pahalı gelen yerler için koyabileceğiniz en uzun vadeyi koyun. Böylece özel fırsatları, mil kampanyalarını ve promosyonları yakalamak için daha çok vaktiniz olacaktır.
2.Seyahat tarihlerinizi belirlerken gideceğiniz yerin yüksek sezonunu seçmemeye özen gösterin.
Sezon tarihlerinden 15’er gün öncesini ya da sonrasını tercih etmek ziyaretinizin kalitesini çok etkilemez ama sizi yüksek fiyatlardan korur. Aynı durum özel günler ve festivaller için de geçerli.
3.Gideceğiniz yeri belirledikten sonra ilk işiniz bilet almak olsun.
Uçak ya da otobüs hangi araçla seyahat edecekseniz edin biletinizi erken almaya bakın. Ne kadar erken alırsanız o kadar ucuz bilet bulma ihtimaliniz olur.
4.Biletinizi seçerken doğrudan uçuşların pahalı olabileceğini aklınızda tutun.
Aktarmalı uçuşlar bir kaç saat kaybetmenize neden olur fakat doğrudan uçuşlara göre çok daha ucuzdur. Daha fazla alternatif görmek için uçuşları kıyaslayan web sitelerine mutlaka göz atın.
5.Gideceğiniz şehre varmak için alternatif rotalar çizin.
Eğer birden fazla havalimanı varsa her ikisi için ayrı araştırma yapın. Ayrıca, Avrupa gibi trenle ulaşımın gelişmiş olduğu bölgelerde komşu şehre uçup oradan trenle devam etmek gözünüzü korkutacak kadar zor bir iş değil. Bu yöntem sandığınızdan daha çok tasarruf etmenizi sağlayabilir.
6.Erken rezervasyon konaklama için de çok önemlidir.
Uçak biletinizi ayarladıktan sonra ilk işiniz konaklamayı netleştirmek olmalı. Eğer otelde kalmayı planlıyorsanız tıpkı uçak bileti gibi seçtiğiniz oteli bir çok kaynaktan kıyaslayın. Farklı kaynaklardan farklı fiyatlar bulabilir ya da promosyonlu bir kampanyaya denk gelebilirsiniz.
7.Otel rezervasyonu için doğrudan iletişim kullanın.
Oteli bir çok kaynaktan kontrol etmenize rağmen yine de avantajlı bir fiyat bulamadıysanız otelin rezervasyon departmanına konaklama tarihlerinizi iletip özel bir fiyat talep ettiğinizi belirtin. Otellerin çoğu internette kendileri için misafir toplayan web sitelerine komisyon öder. Siz doğrudan iletişim kurduğunuzda bu komisyon ortadan kalkmış olur. Bu durumu nazikçe hatırlatıp %15 ila %20 oranında indirim talep edebilirsiniz.
8.Alternatif konaklama yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Örneğin konaklamak için kısa süreli ev kiralayabilirsiniz ya da coach surfing gibi topluluklara üye olup ücretsiz konaklama karşılığında yeni insanlarla tanışmak isteyen ev sahiplerinin misafiri olabilirsiniz.
9.Bilet ve konaklamayı hallettikten sonra o şehirde görmek istediğiniz yerlerin bir listesini yapın.
Online bir harita uygulamasından önce otelinizi seçip, daha sonra gitmek istediğiniz yerleri pinleyin. Böylece yürüyerek ulaşabileceğiniz noktaları belirler ve akılcı bir rota çizerek ulaşıma fazla harcama yapmamış olursunuz.
10.Görmek istediğiniz turistik noktaların ziyaret ücretlerini mutlaka önceden araştırın.
Özellikle Avrupa’da bir çok müze için internetten bilet alabileceğinizi göreceksiniz. Eğer indirim ya da promosyon varsa kaçırmamanızı öneririm. Böyle bir fırsat yoksa turist bilgilendirme noktalarından turistler için özel kampanyalar olup olmadığını sorun. İçerisinde toplu taşıma kullanımı ve ücretsiz müze ziyareti gibi promosyonlar bulunduran özel turist kartları yüzünüzü güldürecektir.
11. Gelelim herkesin iyi bildiği bir maddeye; turist kazığından uzak durun.
Peki bunu nasıl yapacaksınız? Öncelikle popüler caddelerde restoran, kafeterya, bar gibi işletmelerin daha pahalı olacağını unutmayın. Paralel sokaklara mutlaka göz atın. Yurt dışında ülkemizdekinin aksine bir çok işletme menüsünü restoran dışında da sergiler. İçeri girmeden önce fiyatları rahatlıkla kıyaslayabilirsiniz.
12. Alışveriş yaparken ilk gördüğünüz ürünü almamaya çalışın ve mutlaka pazarlık yapın.
Unutmayın turistik ürünlerin fiyatları zaten sizin pazarlık yapacağınızı düşünerek belirlenmiştir. Dolayısıyla indirim istemeniz utanılacak bir durum değildir.
13.Su, atıştırmalık gibi ürünleri süper marketlerden alın.
Kafelere bakkal muamelesi yapmayın.
14.Taksimetre açmayan taksilere binmeyin.
Gittiğiniz şehirde araç çağırabileceğiniz mobil uygulama varsa tarifelerine göz atın. Metro, tren, otobüs gibi alternatif yolları değerlendirin.
15.Son olarak lokal servis sağlayıcıların tariflerine göz atın.
Muhtemelen kendi ülkenizde kullandığınız tarifeden daha uygun olacaktır. Yetkili bir noktadan tercih ettiğiniz data hattını pasaportunuzla patik bir şekilde satın alabilirsiniz. Böylece iletişim ( özellikle internet) harcamalarınızdan tasarruf edebilirsiniz.