Okulda Öğrendiğiniz Tüm Bilgileri Gözden Geçirmenize Neden Olacak 3 Yaygın Uzay Efsanesi

Güneş sistemimize dikkatlice baktığımızın zaman dünyamızın yuvarlak olduğunu, güneşin sarı, güneşe en yakın gezegenin ise Merkür olduğunu görürüz. Ancak bu bilgilerin hepsi yanlış.

1# Dünya teknik olarak yuvarlak değildir.

Gezegenimizle ilgili öğrendiğimiz ilk bilgi yuvarlak olduğudur.

Fakat bu doğru mu?

Kısmen de olsa yanlış. Çünkü tektonik levha hareketleri nedeniyle dünyamızın şekli durmadan değişir. Yıllık 5 cm’i aşmayan bu değişim gezegenimizin şeklini köklü bir değişikliğe uğratır. Evet dünyamız bir zamanlar mükemmel bir yuvarlak şeklindeydi. Ama bu uzun zaman önceydi.

Şimdilerde dünyamızın şeklini tanımlamak için kullandığımız geoid şekli de bu değişimlerin bir sonucudur. Dünyamız yuvarlaktan çok farklı bir şekil almış armut ya da patatesi andırmaktadır.

Ve kesinlikle düz değildir.

2# Güneş sarı değildir.

Gün içinde sarı ya da turuncu renkte gördüğümüz güneş aslında beyaz renktedir. Güneş gibi yüksek sıcaklığa sahip bir cismin (4500 °C) beyazdan başka bir renkte olması, bilimsel olarak pek de mümkün değildir.

Güneşi sarı olarak algılamamızın nedeni dünya atmosferine giren ışık ışınlarının dalga boyları nedeniyle yaşadığı değişimlerdir.

Eğer bir gün güneşin etrafında gezecek bir teknoloji sahip olursak, yıllarca sarı olduğuna inandığımız güneşin aslında beyaz olduğunu görebiliriz.

3# Ayın karanlık yüzü..Tam bir yalan.

Ay ile ilgili sayısız gizemler olsa da, ayın karanlık tarafı hiç de gizemli değildir. Güneş’in ayın yalnızca bir tarafını aydınlattığı ve diğer yanını karanlıkta bıraktığı fikri çok yaygın bir hatadır.

‘Ayın karanlık tarafı’ fikri, ayın gezegenimizin yalnızca bir tarafıyla yüzleşmesinden kaynaklanır; ayın diğer tarafını (karanlık tarafı) bulunduğumuz yerden gözlemlemeyi imkansız kılar.

Bu büyük hata aslında tamamen algısaldır. Dünyamızla ay koordineli şekilde döndüğü ve bizim sürekli aynı bölgeyi gözlemlememizle ortaya çıkan ‘ayın karanlık tarafı’ fikri tamamen yanlıştır.

‘Ayın karanlık yüzü’ fikri yanlış olabilir ama bunun Pink Floyd’un muhteşem şarkısıyla hiçbir alakası yoktur.

Kaynak: http://www.ewao.com/a/3-common-space-myths-that-will-make-your-rethink-everything-youve-been-taught-in-school/