Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 10 Yiyecek

Aşağı yukarı herkesin evinde bir derin dondurucu var artık. İnsanlar kimi zaman kışlık erzaklarını, kimi zaman kurban bayramındaki etleri, kimi zaman da artan yiyeceklerini bozulmaması için halkı tabiriyle “buzluğa atıyor”. Fakat tüm bu olumlu tarafları dışında, derin dondurucuların uygun kullanılmadığı takdirde sağlımızı tehdit ettiğini biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız ya da bildiklerinizi tasdik etmek istiyorsanız sizi böyle alalım.

İşte Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 10 Yiyecek;

1# Günlük Ürünler

gunluk-urunler

Günlük ürünleri derin dondurucu da saklamak sulanmalarına neden olmaktadır. Yok ben illa saklayacağım diyorsanız sütü kendi kutusunda, peyniri ise %40’tan fazla oranda yağ bulunduruyor ise derin dondurucuya koymanızdır.

2# Çiğ Patates

Slices of potatoes

Derin dondurucuya konulan patates kararır. Patates için en sağlıklı saklama ortamı serin ve kuru bir yerdir. Ancak elinizde artan patates püresi varsa, bunu 4 ile 6 ay arasında derin dondurucuda rahatlıkla saklayabilirsiniz.

3# Yumurta

yumurta

Derin dondurucuya atılan çiğ yumurta genleşme sebebiyle kolayca kırılabilir. Ayrıca donan yumurtanın sarısı sakız kıvamına gelir ve tadı bozulur. Yumurta saklamanın en sağlıklı yolu buzdolabındaki yumurtalıklardır.

4# Konserve Ürünler

konserve-gidalar

Derin dondurucuya konulan konserve ürünler içlerinde bulunan sıvının genleşmesi sonucu patlar ve kullanılamaz hale gelir.

5# Bazı Sebzeler

sebze

Yeşillik, salata ve turp gibi sebzelerin içerdikleri yüksek su nedeniyle dondurulması oldukça yanlıştır. Bu sebzeler çözdürüldükleri zaman dağılır ve lezzetlerini kaybeder.

6# Kötü Paketlenmiş Yiyecekler

paketli-gida

Kötü paketlenmiş gıdalar derin dondurucuya atıldığı zaman dondurucu yanıklarına maruz kalabilir. Bu gıdaları tüketmenin sağlık açısından bir sorunun yoktur ancak renk, koku ve tat olarak oldukça yetersizdirler.

7# Sıcak Yemekler

sicak

Yemekleri sıcakken derin dondurucuya atmak çok yanlıştır. Sıcak yiyeceklerin derin dondurucuya atılması sıcaklığı artmasına ve bakteri oluşumunun hızlanmasına neden olur.

8# Çözdürülmüş Besinler

cozdurulmus

Çözünme esnasında düşük sıcaklıklarda ölmeyen bakteriler ortaya çıkar. Eğer bu gıda tekrar dondurulursa ikinci çözdürme esnasında bakteri miktarı ilk sefere göre daha fazla olur ve bu durum insan sağlığını tehdit eder.

9# Ekmek Kırıntısı – Galeta Unu

ekmek-kirintisi

Dondurulmuş ekmek kırıntısı ya da galeta unu dokusunu kaybederek yumuşar ve kullanılmaz duruma gelir.

10# Yüksek Oranda Su Bulunduran Meyveler

karpusz

Karpuz gibi yüksek oranda su bulunduran meyvelerin derin dondurucuda saklanması yumuşamalarına ve pelteleşmelerine neden olur.

Derin dondurucu ile unutulmaması gereken hususlar;

# Dondurulan ürün ne olursa olsun 9 ay içinde tüketilmelidir.
# Çoğu gıda yavaş şekilde çözülür. Bu en sağlıklı olandır.
# Dondurucuya koymadan önce gıdaların soğuk olduğundan emin olunmalıdır.
# Gıdaları koyarken derin dondurucuya uygun kaplar tercih edilmelidir.

Kaynak: brightside.me