Bitcoin Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Gerçek

Herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi olan ve şu sıralar ülkemizde oldukça popülerlik kazanan Bitcoin hakkında bilmeniz gereken 6 gerçek…

1# Bitcoin insanlar tarafından yaratılır, el değiştirir ve kontrol edilir.

En basit anlatımla Bitcoin, matematiksel algoritma tabanlı bir mimari üzerindeki sanal para birimidir. Bir bakıma Türk Lirası gibidir, tek farkı merkezileşmemiştir. Orijinal Bitcoin algoritması Satoshi Nakamoto takma adlı geliştirici tarafından yaratıldı fakat para birimini yaratan, el değişmesini ve kontrol edilmesini sağlayan kullanıcılardır. Banka ya da hükümet gibi herhangi bir merkezlilik söz konusu değildir. Bitcoin’ler tamamen dijitaldir, kesinlikle cüzdanınıza koyabileceğiniz bir şey değildir. Dizaynı gereği, algoritma talebe göre sınırlı sayıda Bitcoin üretebilir. Bitcoin ağı, 21 milyon Bitcoin üretmek için tasarlandı ve talep paralelinde bu üretim yapıyor. Bitcoin’in 2140 yılına kadar 21 milyon Bitcoin’i üretmesi gerekiyor. Bitcoin ağı tüm Bitcoin alışverişlerini gördüğünden, şu ana kadar ne kadar Bitcoin yaratıldığı ve el değiştirdiği görülebiliyor.

2# Bitcoin son derece popüler.

Bitcoin ağı çok büyük. Hatta, gereğinden fazla büyük diyebiliriz. Bu büyük ilgi, sanal para biriminin değerinin çok değişken olmasına neden oluyor. 3 ay sürede Bitcoin inanılmaz bir değer değişimine maruz kaldı ve bu her zaman bu örnekteki gibi iyiye olmuyor.Bitcoin’in popülerliği dengesiz büyüme oranı nedeniyle global olarak artıyor. Ayrıca ülkelerin ekonomik durumlarının insanların birikimleri için tehdit olduğu bu günlerde, Bitcoin kurtarıcı olarak görülebiliyor. Krizdeki Güney Kıbrıs vatandaşları geçen hafta büyük miktarda Bitcoin satın alarak buna en iyi örnek oldular.

3# Çoğu firma henüz Bitcoin kabul etmiyor.

Eğer para yatırım Bitcoin edinmek istiyorsanız, bunu harcayacak yerler bulmanız gerekecek. Bitcoin hala genç ama sanal para birimini kabul eden firmaların sayısı hızla artıyor. Bitcoin ticaretinin aslan payı hala dijital olarak gerçekleşiyor. Mesela Bitcoin’lerinizi Reddit, WordPress, Mega ve Wikileaks’ta harcayabilirsiniz. Ancak bir süper market ya da köşe başı dükkanında bunları harcamak şu an için mümkün değil. Bitcoin’leri harcayabileceğiniz tüm web sitelerin listesini Bitcoin ansiklopedisinde bulabilirsiniz. Bu liste her geçen gün artıyor ve gerçek dünyadan firmalar da ağa katılıyor.

4# Bitcoin’ler sigortalı değil ve herhangi bir şekilde korunmuyor.

Bitcoin işlemleri kesinlikle geri alınamaz. İstediğiniz dışında bile yapılmış olsa, gönderdiğiniz Bitcoin’leri geri alamazsınız. Yani, bilgisayarınıza giren hacker, Bitcoin cüzdanınıza ulaşıp tüm parayı kendi hesabına atarsa, bununla ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Eğer Bitcoin cüzdanınızı kurduğunuz bilgisayarın çalınmaya karşı bir sigortası var ise, çalınan paralarınızın bir bölümünü veya hepsini geri almanız mümkün. Ancak bu da pek sağlıklı bir sisteme benzemiyor. En iyisi siz buna hiç güvenmeyin.

5# Kimse Bitcoin’i gerçekte kimin yarattığını bilmiyor.

Bitcoin’in yaratıcısının bir kod ve kriptografi uzmanı olduğu ve Satoshi Nakamoto takma adını kullandığı biliniyor. Nakamoto Bitcoin ağını 2009 yılında kullanıma sundu. Bundan kısa bir süre sonra Nakamoto sırra kadem bastı. Nakamoto’nun gerçek kimliğini bulmak için çok uğraş verildi ancak her seferinde başarısız olundu. Böylece gelmiş geçmiş en başarılı sanal para biriminin yaratıcı gizemini korudu.

6# Bitcoin ilk sanal para birimi değil, sonuncusu da olmayacak.

Bitcoin, bugüne kadar gördüğümüz en başarılı sanal para birimi ancak ilk değil. Facebook Credits’ten Beenz’e kadar birçok ‘başarısız’ sanal para girişimi görmüştük. Bu sanal para birimlerinin başarısız olmasında birkaç sebep yatıyor. Geçmişte birçok ‘e-para’ birimi hükümetler tarafından kara para aklama suçlaması ile kapatıldı. Birçoğu yaratıcısı tarafından tam da doruk noktasındayken hortumlandı. Bu şekilde, insanlar sanal para birimlerine olan güvenlerini kaybettiler. Bitcoin herhangi bir otorite ile merkezileştirilmediği için herhangi biri ya da kurum tarafından kapatılamaz. Teorik olarak bir hacker Bitcoin ağını yok edebilir. Ancak Bitcoin 4 yıldır hayatımızda ve kod yapısı hala anlaşılmazlığını koruyor. Bazı kullanıcılar ve ticaret işlemleri hack’leniyor olabilir ancak Bitcoin sistemi sağlam olduğunu kanıtladı.

sondakika.com