KÜLTÜR
Aşık Veysel Nasıl Kör Oldu?
Türk halk müziğinin en özel seslerinden biri, kalplere dokunan şiirlerin ve türkülerin ustası: Aşık Veysel. Onun adını duyan hemen herkes, bastonuyla ağır ağır yürüyen, yüzünde hüzün ama kalbinde sonsuz bir umut taşıyan o büyük ozanı hayal eder. Ancak çoğumuz onun nasıl görme yetisini kaybettiğini, bu kaybın hayatını nasıl şekillendirdiğini ve nasıl bir direnişe dönüştüğünü tam olarak bilmeyiz.
Bu yazı, Aşık Veysel’in gözlerini nasıl kaybettiğini ve buna rağmen nasıl kalpleri gören bir dervişe dönüştüğünü anlatıyor. Hazırsanız, bu eşsiz hayat öyküsüne birlikte dalalım.
👶 Sivas’ın Sivrialan Köyünde Başlayan Bir Hikaye
Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Veysel Şatıroğlu olan ozan, Anadolu’nun zor koşullarında büyüdü. O yıllarda salgın hastalıklar, özellikle kırsal kesimlerde sık görülürdü. Ne yazık ki Veysel’in kaderini belirleyecek olan da o dönemin en korkulan hastalıklarından biri oldu: çiçek hastalığı.
🦠 Gözlerini Alan Salgın: Çiçek Hastalığı
Veysel henüz 7 yaşındayken, köyde yayılan çiçek hastalığına yakalandı. Bu hastalık o kadar ağır seyretti ki küçük Veysel’in sağ gözü tamamen görme yetisini kaybetti. Ne yazık ki talihsizlik bununla da sınırlı kalmadı.
Sağ gözü görmeyince, ailesi onun yalnız kalmaması ve diğer çocuklar gibi bir nebze olsun oynayabilmesi için eline bir değnek verip oyalamaya çalıştı. Ne var ki, bu değnek bir gün büyük bir trajediye yol açtı…
💔 Bir Kaza ve Geri Dönüşü Olmayan Karanlık
Anlatılanlara göre, Veysel’in elindeki değnekle oynarken dengesini kaybetmesi sonucu sol gözüne de zarar geldi. Bazı kaynaklar, sol gözünü bir kazayla kaybettiğini, bazıları ise hastalığın ilerleyip ikinci gözünü de etkilediğini yazar. Hangi neden olursa olsun, Veysel artık tamamen görme yetisini yitirmişti.
Bu, 7 yaşında bir çocuk için tam anlamıyla karanlığa gömülmek demekti. Ama asıl ışık, işte bu karanlığın içinden doğacaktı…
🎵 Bağlama ile Tanışması: Karanlıktan Sanata Kaçış
Ailesi Veysel’in içine kapanmasından endişe duydu. Babası, onun bu hüzünlü haline bir çare bulmak için ona bir bağlama hediye etti. İşte o an her şeyi değiştirdi. Gözlerini kaybeden Veysel, gönlünün ve kulaklarının gözlerini açtı.
İlk derslerini köydeki halk ozanlarından aldı. Usta-çırak geleneğiyle ilerleyen müzik yolculuğunda, Veysel kısa sürede köydeki tüm türküleri ezberledi. Ve kendi sözlerini yazmaya, kendi duygularını türküyle anlatmaya başladı.
🧳 Köyden Tüm Türkiye’ye Uzanan Yolculuk
Uzun yıllar boyunca bağlamasıyla Anadolu’yu karış karış gezdi. Köylere, kasabalara gitti. Kimi zaman traktörlerle kimi zaman otobüslerle köy enstitülerine uğradı, gençlere türkü anlattı, şiir okudu. Atatürk’ün ölümünden sonra ona yazdığı meşhur “Atatürk’e Ağıt” şiiriyle daha geniş kitlelerin dikkatini çekti.
Veysel’in sesi duyuldukça, onun sadece bir ozan değil, bir filozof olduğunu anlayanların sayısı arttı. Kördü ama her şeyi gören bir bilgeydi sanki.
📖 Sözleriyle Hayat Dersi Veren Bir Ozan
Aşık Veysel’in dizeleri, yaşama ve ölüme, insana ve doğaya dair büyük dersler taşıyordu. En çok bilinen şiiri olan “Uzun İnce Bir Yoldayım” sadece onun değil, hepimizin yolculuğuna dair bir metafordu. Onun dizelerinde ne gözsüzlük vardı, ne karanlık; sadece insanlık ve derin bir yaşam bilgeliği…
“Gidiyorum gündüz gece”
demesiyle, her şeyin gelip geçici olduğuna dair büyük bir farkındalık yaratmıştı.
🕊️ 1973’te Gözleriyle Değil, Kalbiyle Gören Bir İnsan Aramızdan Ayrıldı
Aşık Veysel, 21 Mart 1973’te hayata veda etti. Ama türküleri, şiirleri ve yaşam dersi niteliğindeki hikayesi hâlâ aramızda. Sivrialan’daki evi bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor. Onun bastonla yürüdüğü yollar, bugün hâlâ gönüllere giden yollar…
🎯 Son Söz: Göz Görmeyince Gönül Görürmüş…
Aşık Veysel’in hikayesi bize şunu öğretiyor: Fiziksel engeller, gerçek başarıya engel değildir. Ruhundaki ışıkla yürüyebilen bir insan, görenlerden çok daha fazlasını görür. O yüzden, Aşık Veysel sadece bir halk ozanı değil; aynı zamanda bir umut sembolüdür.
The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
-
POPÜLER GEYİKLER2 hafta ago
Kanada’ya Yerleşen İzmirli’nin Günlüğü
-
MÜZİK2 hafta ago
Instagram Reels’te En Çok Kullanılan 20 Şarkı
-
DİZİ - FİLM1 hafta ago
Kardeş Payı’nı Unutulmaz Yapan 30 Replik
-
KOMİK2 hafta ago
Gerçek Hayattaki Sevişme İle Filmlerdeki Sevişme Sahneleri Arasındaki 5 Fark
-
LİSTELER1 hafta ago
Dünyanın En İlginç 9 Dili
-
EDEBİYAT2 hafta ago
Küçük Prens Kitabından Derin Anlamlar Taşıyan 17 Muhteşem Alıntı
-
POPÜLER GEYİKLER7 gün ago
Ekşi Sözlük Yazarından Komik Bir Hikaye: Türk Kadınlarının Cinsel Fantezileri
-
HAYVANLAR2 hafta ago
Dünyanın En Güzel 10 Kuşu
-
KÜLTÜR2 hafta ago
Tartışılan Soru: Aşağıdakilerden Hangisi Meyve Değildir?
-
EDEBİYAT1 hafta ago
Bir Garip Orhan Veli’nin Hislere Ayna Olan 21 Şiiri
-
KOMİK7 gün ago
Ev Adresi Yazarken Utanmanıza Sebep OIacak 13 Komik Apartman Adı
-
KOMİK2 hafta ago
Doğrusunu Unutma Garantili 12 Komik Kelime Kullanımı
-
DİZİ - FİLM2 hafta ago
Tutku, Aşk ve Şehvet Sevenlerin Beğeneceği 15 İzlenesi Film
-
KÜLTÜR1 hafta ago
Dostoyevski’nin Sürgünde Tanıştığı Bir Köpekle Sevgisizlik Üzerine Yaptığı Efsane Deney
-
POPÜLER GEYİKLER2 hafta ago
Kahlo’nun Sözleriyle Sevilen Kişiden Vazgeçme Eşiği
-
YAŞAM1 hafta ago
Yetişkin Filmlerinde Görev Alan Emekçilerin Film Başına Kazandıkları Ortalama Ücretler
-
EDEBİYAT1 hafta ago
Oğuz Atay’dan Okuyanın Yalnızlığını da Yansıtan 10 Söz
-
KÜLTÜR1 hafta ago
Aydın Boysan’dan Rakı Adabı ve Rakı Üzerine Söylenmiş Efsane Sözler
-
LİSTELER1 hafta ago
Farklı Kültürlerde Dünyanın En İlginç Alışkanlıkları
-
LİSTELER2 hafta ago
Herkesin Nefret Ettiği 15 Şey
You must be logged in to post a comment Login