Kızıl Ordu Korosu’nun 88 Yıllık Müzik Yolculuğu

“Katyuşa”, “Kalinka”, “Kernina” ve “Ave Maria” yorumlarıyla tanınan Sovyetler Birliği döneminde kurulan Kızıl Ordu Korosu, düşen Rusya uçağındaydı.

Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu‘nun resmi korosu. Koro elemanları 25 Aralık 2016 günü Rusya’nın Soçi kentinden havalanan askeri uçak ile Suriye’nin Lazkiye kentine yeni yıl kutlama etkinlikleri için gidiyordu. Uçakları havalandıktan kısa bir süre sonra Karadeniz’e düştü.

Türkiye’de de birçok konser veren Kızıl Ordu Korosu en son Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 95. yılı çerçevesinde 14 Haziran 2015’te sahneye çıkmış ve Tarkan’ın “Şıkıdım”, Barış Manço’nun “Genç Osman” gibi şarkıları da yorumlamıştı.

Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşuyor. Rusya’nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra ediyorlar.

Bunların arasında “Katyuşa”, “Kalinka”, “Polyuşko Polye”, “Kernina” ve “Ave Maria” en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra da Rusya’da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam ettiler.

Şefi, ulusal marşı bestelemişti

Kızıl Ordu Korosu‘nun ölene kadar şefliğini yapmış olan Aleksandr Aleksandrov Sovyetler Birliği Marşı’nı besteledi. Sovyetler Birliği Marşı sözleri değiştirilerek bugün Rusya Ulusal Marşı olarak kullanılıyor.

İlk koro 17 kişilikti

Koro Moskova Merkez Ordu Kulübü’nde 1928 yılında kuruldu. Kızıl Ordu Korosu adı altında on iki asker, bir vokal, bir akordiyon, iki dansçı ve bir anlatıcı bulunuyordu.

II. Dünya Savaşı’nda

İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928’de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği’nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek verdi. II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri’nde, havaalanlarında hastanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500’ün üstünde gösteri yaptılar.

Aleksandr Aleksandrov’un 1946 yılında ölümünden sonra oğlu Boris Aleksandrov koronun yönetimini başarı ile devam ettirdi. 1987’de son emekliliğinden önce Koro’ya Dünya turu sırasında şeflik yaptı. 2003’den günümüze kadar koroya Vyacheslav Korobko şeflik yapıyordu.

Kaynak: bianet.org