Meğer Gece Vızıldayan Arıları Da Uyku Tutmuyormuş

Bilim insanları, mahsulleri haşerelerden korumak için sıkça kullanılan bir pestisitin, arılarla sineklerin uykusunu kaçırdığını ve uyuma düzenlerini bozduğunu tespit etti. Uykusuzluk çeken arıların gündüz daha çok uyuyup gece daha çok hareket ettiği, bu yüzden yiyecek arama ve hareket kabiliyetinin azaldığı ortaya çıktı.

Bombus arıları üzerinde yapılan araştırmada neonikotinoid adlı pestisit, hayvanların yaban hayatında maruz kalabileceği miktar kadar kullanıldı. Bilim insanları, pestisitin arıların davranışları üzerindeki etkisini ve yiyecek arama bölgelerindeki hareketlerini inceledi.
Pestisitin, arıların vücut saatini bozduğunu söyleyen araştırmanın başyazarı Kiah Tasman, “Bombus arıları çok daha az yiyecek arıyor ve bunun çoğu geceleri gerçekleşiyor. Gündüz daha çok uyuyor” dedi. Tasman, arıların yiyecek arama güdüsünün de azaldığını söyleyerek bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

CNN International’ın haberine göre, insanların karnını doyurduğu ve hayvanların beslendiği birçok bitki, çoğalmak için arılar gibi polen taşıyıcılarına ihtiyaç duyuyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı, yabani bitkilerin yaklaşık yüzde 90’nın ve başlıca mahsullerin yüzde 75’inin hayvanların gerçekleştirdiği polenleşmeye bağlı olduğunu söylüyor.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/305231