Kendi Çabasıyla Köyüne Elektrik Getiren Çocuğun İlham Veren Hikayesi

Hayatta sınır tanımayan kişilere olan sevgimizi onları buradan sizlere tanıtarak göstermeye çalışıyoruz. Bu hikayede kendi ürettiği yel değirmenleriyle daha 15 yaşındayken köyüne elektrik getirmeyi başaran bir çocuğu okuyacağız.

william

Ben bugün bişey öğrendim isimli Facebook grubunda Engin Hacıbıyıkoğlu tarafından kaleme alınan yazıyla William Kamkwamba‘yı tanıyalım.

Ben bugün, 15 yaşındayken kendi kendine ürettiği yel değirmenleriyle köyüne elektrik getiren bir çocuğun varlığını öğrendim.

İsmi William Kamkwamba. 1987 yılında standart bir Malavi vatandaşı gibi dünyaya gelmiş. Eğitimden, teknolojiden, bilimden, hatta elektrik ve temiz içme suyundan uzak bir köyde, Malavi’nin Kasungu şehrine bağlı Wimbe adlı köyde.

William, çocukluğundan beri meraklı olduğu rüzgar ve suyun, köydeki küçük bir kütüphanede okuduğu birkaç kitap sayesinde enerjilerinin depolanabilir olduğunu öğrenmiş ve bu konuyla ilgilenmeye başlamış.

İlk olarak 2002 yılında sağda solda bulduğu birkaç atık malzemeyle, bir bisiklet tekerleği ve sakız ağacı parçalarıyla ufak bir yel değirmeni yapıyor ve bu yel değirmeniyle rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Evlerindeki ufak tefek elektrikli aletleri çalıştırmayı başaran William, bununla da yetinmemiş ve ileriki yıllarda köyün tamamının enerji ihtiyacını karşılayacak 12 metre uzunluğunda 2 büyük yel değirmeni ve köylerine temiz suyu getirecek ‘Güneş Enerjili Su Pompası’nı üretmiş.

2006 yılında ülke çapında, 2013 yılında da dünya çapında tanınan Kamkwamba, bu süre boyunca ”Rüzgarı Ehlileştiren Çocuk” (The Boy Who Harnessed The Wind) adlı bir kitap yazıyor, TED’de konuşmalar yapıyor, Time’ın ”Dünya’yı Değiştiren 30 Yaş Altı 30 Kişi”sinden biri seçiliyor.

Aynı zamanda 2014 yılında Hanover’deki Dartmouth Üniversitesi’nde mühendislik okumaya başlayan William, Pensilvanya Üniversitesi’nin ”Sphinx Senior Society” topluluğuna seçiliyor.

the-boy-who-harnessed-the-wind-william-kamkwamba-review-image

Hakkındaki viki sayfası burada: Link

Kendi bloğu da burası: typepad

Engin Hacıbıyıkoğlu’nun gruptaki yazısı: kaynak