Hemen Adet Görmek için Ne Yapılmalı?

Hemen Adet Görmek için Ne Yapılmalı?

Bazı kadınlar, yaklaşan bir davet veya tatile çıkmadan önce adet kanamasının başlamasını ister ve süreci hızlandırmak için çeşitli yöntemler dener. Ancak, regl döneminin 1-2 gün içinde başlatılmasını sağladığı garanti edilen bir yöntem yoktur.

Bununla birlikte, adet döneminizin yaklaştığı zaman hafif egzersizler yapmak, stresi kontrol altına almak ve meditasyon, yoga gibi bazı gevşeme tekniklerinden yararlanmak ve orgazm olmak adet görmeyi biraz daha hızlandırabilir. Bknz: Hemen adet görmek için ne yapmalı?

Ayrıca, doğum kontrol hapları da adet kanamalarının başlangıç tarihini değiştirebilir. İnternette biraz araştırma yaparsanız; maydanoz, incir kürü gibi bir adet kanamasını tetiklemeyi vaat eden doğal çözümler olduğunu görebilirsiniz. Ancak, bu seçeneklerin gerçekten işe yaradığını gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Bu yazıda, adet kanamasını hızlandırmak isteyen kadınların başvurabileceği bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Bu yöntemlerden hangilerinin bilimsel bir dayanağı olduğu ve olası risklere de değindik!

Adet Dönemini Hızlandırma Yöntemleri Kimler İçin Uygundur?

Adet kanamasının başlangıcını değiştirmek için bilimsel olarak güvenilir yöntem doğum kontrol hapları kullanmaktır. Ancak, egzersiz yapmak, bazı besin değişiklikleri ve stresi yönetmek gibi yaşamsal faktörler de faydalı olabilir.

İlk adet döngüsünün zamanını değiştirmek için ise bilinen bir yol yoktur. Bir kadın, ilk kez ortalama 12-13 yaşında regl olur. Bununla birlikte, kadınların %98’i 15 yaşına geldiğinde regl dönemi başlamış olur.

Bu yazıda yer alan öneriler, bir süredir regl olan kadınlarda adet görmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilecek yöntemlerdir.

Adet Döngüsü Nasıl Olur?

Kanama, regl döngüsünün bir parçasıdır. Bu döngü, vücudun olası bir hamileliğe hazır olmasını sağlar. Bir regl döngüsünün ilk günü, adet kanamasının başladığı gündür. Bu, ortalama 28 günde bir tekrarlar. 23-35 gün arasındaki döngüler de normal aralıkta kabul edilmektedir.

Adet döngüsü sırasında, vücuttaki bazı hormon seviyeleri de azalma ve artış gösterir. Bunlar, yumurtlama ile ilişkili olan progesteron ve östrojen hormonları ile LH veya FSH hormonlarıdır.

Östrojen seviyelerinin yükseldiği adet döngüsünün ilk döneminde, rahim içi tabaka da kalınlaşır. Buna tepki olarak da yumurtalıklar yumurta olgunlaştırır. Döngünün ortalama 14.gününde, LH seviyelerindeki yükselmenin bir sonucu olarak, bu yumurtalar yumurtalıklardan ayrılır. Bunun gerçekleşmesine de “yumurtlama” adı verilmektedir.

Döngünün diğer yarısında, yumurtalıklardan ayrılan yumurtalar rahme doğru hareket eder. Bu süreçte, progesteron yükselmeye devam eder ve bu da rahmi potansiyel bir hamileliğe hazır hale getirir.

Döllenme söz konusu olursa, yumurta rahme tutunur ve embriyo oluşumu için uygun ortam oluşmuş olur. Ancak, yumurta sperm tarafından döllenmezse bu yumurta kaybolur. Döllenme gerçekleşmezse, progesteron ve östrojen hormonlarının seviyeleri tekrar düşmeye başlar. Kalınlaşan rahim içi tabaka, kanamanın başlamasıyla birlikte vücuttan dışarı atılır.

Her kadının adet döngüsü farklıdır. Genel olarak, 3-7 gün arasında devam eden adet kanamaları normal olarak kabul edilmektedir.

Hormon İçeren Doğum Kontrol Hapları

Hormon içeren doğum kontrol hapları kullanmak, regl döngüsünün başlangıcını değiştirmenin en güvenilir yoludur. Bu haplar, progesteron ve östrojen hormonlarının bir kombinasyonunu içerir.

Bir kadın, doğum kontrol haplarını 21 gün boyunca kullanır ve kalan günlerde kullanıma ara verir. Bu, adet kanamasının gerçekleştiği dönemdir. Bu durumda, bir kadın, regl kanamasının başlangıcını hızlandırmak için daha erken bir dönemde doğum kontrol hapını kullanmaya ara verebilir.

Ancak bu, gebeliği önleme konusunda daha az etkinlik anlamına gelir. Bu nedenle, olası bir istenmeyen gebeliği önlemek için dikkatli olunmalıdır.

Egzersiz Adet Başlangıcını Değiştirir Mi?

Egzersiz yapmak, kasların gevşemesini sağlayarak kanamanın başlangıç tarihini biraz daha öne çekmeyi sağlayabilir. Ancak, bu yöntem bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Bazı kadınlar, ağır egzersiz rutinleri olduğunda adet düzensizlikleri yaşayabilir. Daha hafif egzersizler yapmak, yeniden düzenli olarak adet olmaya devam etmek için gerekli hormonları düzenlemeye yardımcı olabilir.

Stres Yönetimi ve Gevşeme Teknikleri

Yapılan çalışmalar, stres ve adet düzensizliği arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Stres seviyelerini azaltmak ve gevşeme tekniklerinden yararlanmak, özellikle strese bağlı adet düzensizliklerini gidermeye yardımcı olabilir.

Meditasyon ve yoga yapmak, sevdiğiniz müzikleri dinlemek, bir günlük tutmak veya bir hobi edinmek stresi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.

Orgazm

Cinsel ilişki ve orgazm sırasında rahmin kasılması ve bazı hormonların üretilmesi, rahim içi tabakayı vücuttan dışarı atmayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Kilo Kaybı ve Diyet

Kilonuzdaki değişimler, adet döngülerinizi etkileyebilir. Çok zayıf veya çok kilolu olmak adet düzensizliği ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bazı kadınlar, hiç adet olmayabilir. Özellikle çok zayıf kadınlarda bu, adet döngüsüyle ilişkili hormonların üretilebilmesi için vücut yağına ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır. Benzer şekilde, fazla kilolu olmak da adet düzensizliğine neden olabilir.

Bazı yiyeceklerin adet kanamasının yoğunluğunu, süresini veya daha erken başlamasını sağlayabildiği belirtilmektedir. Bu, bazı yiyeceklerin içerdiği besin maddelerinden kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, çok düşük kalorili diyetler veya çok yoğun egzersizler yapmak, üremeyle ilişkili hormonları etkileyerek yumurtlama sürecini etkileyebilir. Bu nedenle, dengeli bir diyet yapmak ve hafif egzersizler yapmak faydalı olabilir.

Doğal Yöntemler

Adet düzensizliği yaşayan veya daha hızlı adet görmek isteyen pek çok kadın doğal yöntemlere başvurmaktadır. Bu doğal yöntemlerin etkili olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmasa da, olası riskler oldukça düşük olduğundan pek çok kadın bu yöntemlerden yararlanmaktadır. Daha hızlı adet görmek isteyen kadınların başvurduğu doğal yöntemlerden bazıları şunlardır:

Ananas

Ananasın içerdiği bromelain enzimi, üremeyle ilişkili östrojen ve diğer hormonları etkileyebilir. Bazı çalışmalar, bu enzimin aynı zamanda vücutta iltihaplanmaya bağlı adet düzensizliğine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, ananas yemenin adet kanamasını hızlandıracağını gösteren bilimsel bir kanıt yoktur.

C Vitamin

C vitamini alımını arttırmanın, adet kanamasını başlatmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu, bilimse olarak kanıtlanmış olmasa da, C vitamini alımını arttırmanın bilinen bir zararı yoktur. Daha fazla C vitamini almak için şu gıdaları tüketebilirsiniz:

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Portakal, mandalina gibi turunçgiller
  • Brüksel ve brokoli gibi turpgiller

Otlar

Bazı bitkilerin, adet kanamasının başlangıcını hızlandırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bunlar arasında; testere dişli aslan pençesi, nane, maydanoz, biberiye, kekik, adaçayı ve kekik yer almaktadır. Bazı kadınlar ayrıca; çemen otu, hindiba, kerevizin de etkili olduğunu belirtmektedir.

Riskleri Var Mı?

Adet kanamasının başlangıcını hızlandırmak için yukarıda bahsedilen yöntemlerin çoğu güvenlidir. Sağlıklı bir yetişkin için herhangi bir risk taşımamaktadır.

Bununla birlikte, herhangi bir takviyenin güvenilir bir kaynaktan alınması önemlidir. Bununla birlikte; doğal da olsa bitkiler ve gıdalardan herhangi birine karşı alerjiniz varsa, bunları kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir.

Doğum kontrol hapları da bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Nadiren; kan pıhtısı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Ek olarak; 35 yaşın üzerinde ve sigara içen kadınlarda doğum kontrol haplarının riskleri daha yüksektir. Bu nedenle, doğum kontrol hapları kullanmayı düşünüyorsanız, kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.