Etkili Bir Sunum İçin Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

İşinizi rapora dökmek, mail ile bilgilendirmek sıkça yaptığınız ve alışkın olduğunuz yöntemler.

Peki ya yaptığınız bir işi veya projeyi bir gruba sunmanız gerekirse?

İşte etkili bir sunum için dikkat etmeniz gereken 5 şey:

BEDEN DİLİ:
İzleyiciler sürekli sallanan ve rahatsız duran bir kişiye bakmaktan yorulurlar ve tabii siz de sallanmaktan ya da sadece sağa veya sol tarafa ağırlık vermekten yorulursunuz. Ağırlığı dengede tutan, en az yorulmanızı sağlayacak ve güvenli bir duruş veren 45 derecelik açı sizi rahat hissettirecektir. Bacaklarınızın omuz genişliğiniz kadar açık olması bu açıyı sağlar. Bu duruş ile sağ veya sol bacağa yüklenmez ve her iki bacağa da yükün eşit dağılması ile bedeniniz ve nefesiniz dengede olur. Ellerinizi kollarınızı da sürekli sallamanız veya saçınızla, yüzüğünüzle oynamanız da dikkati bozacaktır. Eğer sahnede sunum tecrübeniz yoksa ve ellerinizi nereye koyacağınızı bilemiyorsanız bir elinize lazer pointer veya sunum için hatırlatıcı küçük kartlar alarak güvenli ve profesyonel bir duruş sergileyebilirsiniz.

GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ:
Gerginliği azaltmak için sunuma espri ile girmek katılımcı kitlesine çok hakim değilseniz her zaman olumlu olmayabilir. Teşekkür vb. sözlerle de giriş yapılmamalıdır. Giriş güçlü olmalı ve doğrudan o gün orada ne anlatılacaksa kısaca ondan bahsedilip daha sonra ana konuya geçilmeli.

SUNUMUNUZU ÖZGÜNLEŞTİRİN:
Power pointte bir sunum hazırladıysanız sunumun sağ veya sol kenarında durarak anlatmanız gerekir. Sunumuzu ezberden kaçının. Bu sizi mekanikleştirir ve üstelik bir yeri unutursanız o kaygı ile tüm sunumu kaybedebilirsiniz. Bunun yerine sunumuzda sayfalarca yazılar yerine konu için vurucu kısa ve öz cümleler, fikir liderlerinin anekdotları, tarihsel öyküler ve metaforlar kullanabilirsiniz. Bu kısa ve vurucu cümleler sunum ekranındayken siz konuyu hikayeleştirip anlatarak hem katılımcının dikkatini yoğunlaştırır hem de ekrandaki yazılanları birebir okuma durumundan kurtulup özgün bir sunuma imza atmış olursunuz.

GÜÇLÜ BİTİRİŞ:
Tüm anlatılan konuyu özetleyen düşündürücü bir söz, video veya katılımcıların da dahil olacağı bir oyun ile sunumu bitirip katılımcıların hala sunum etkisinde kalması ve anlattıklarınızı düşünmesini sağlayabilirsiniz.

PROVA:
Etkili bir sunum için; yukarıdaki ipuçlarından da faydalanarak hazırladığınız sunumu prova etmek hatta imkan varsa sunacağınız yerde bunu önceden yapmak sizi oldukça rahatlatacak ve sunuma hakimiyetinizi arttıracaktır. (Burada ayna, kamera veya gönüllü seyirci ile değerlendirmeleri yapabilirsiniz.)

Gülsen Şenel

İK Profesyoneli & Kariyer Danışmanı

İk Magazine