Çocuklara Kitap Okumak Beyin Bölgelerinde Değişimlere Sebep Oluyor

Araştırmacılar, sesli bir şekilde kitap okumanın anaokulu çocuklarının beyinlerinin dil gelişimi ve okuma-yazma becerileri için temel olan zihinsel görüntüleme ve anlatılanları anlama bölümlerini etkinleştirdiği üzerine ilk kez sağlam deliller elde etti.


Cincinnati Çocuk Hastanesi Genel ve Toplum Pediatrik Bölümleri Direktörü Dr. Thomas DeWitt; şimdiye kadar yapılan birçok çalışmanın, çocuklara kitap okumanın; okuma-yazma ve konuşmaya hazırlık gibi gelişim alanlarına etki ettiği üzerine deliller bulduğunu, ancak bu çalışmadan önce, ‘Çocuklara kitap okumanın onların beyin fonksiyonlarına biyolojik olarak bir etki ediyor mu?’ sorusunu yanıtlayamadıklarını söylüyor.

Ağustos 2015 tarihinde Pediatrics‘de yayımlanan çalışmada, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemi kullanılarak yaşları 3 ila 5 arasında değişen 19 çocuğun beyinlerine dair veriler kaydedildi. Araştırmada, çocukların beyinlerinin farklı çeşitlerde uyaranlarla karşılaştığında nasıl tepkiler verdiğini görebilmek adına; kitap okuyan bir kadının ses kaydı ve aynı zamanda da bir fon müziği dinletildiği esnada çocuk beyinlerinde meydana gelen beyin fonksiyonları incelendi.

Bunun yanı sıra; katılımcı çocukların ailelerine, çocuklarına ne kadar sıklıkla kitap okudukları ve çocuklarına hangi çeşit kitapları sunduklarına dair sorular sorularak; çocukların evlerinde sahip oldukları okuma çevresinin ne kadar zengin uyaranla dolu olduğu hakkında veriler toplandı. Elde edilen manyetik rezonans görüntülerinin, evlerinde uyaran bakımından zengin bir okuma ortamına sahip çocukların beyinlerindeki sözel dili anlama ve görsel imgeleme bölümlerinin çok daha aktif bir örgü ortaya koyduğu, bu bölümlerin ise hikayelerin dinlendiği esnada daha aktif hale geldiği görüldü.

Araştırma ekibine göre, küçük bir katılımcı grubuyla yürütülen bu çalışma, çocuklara erken yaşlardan itibaren kitap okumanın beyindeki okuma-yazma becerileri için temel olan bölgelere etkide bulunduğunu göstermesi açısından son derece önemli veriler sunuyor. Pediatrics dergisinde yayımlar yapan Amerikan Pediatri Akademisi, uzun zamandır, bebeklikten ve erken çocukluktan itibaren çocuklara kitap okumanın önemini duyurmaya çalışmaktadır. Buna bağlı olarak da akademi, çocuklara erken dönemlerden itibaren kitap okumanın dil becerilerini geliştirebileceğini, okuma-yazma becerilerinin gelişimine katkıda bulunabileceğini ve diğer gelişim alanlarını destekleyebileceğini ileri sürmektedir.

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, çocuklarına kitap okuyan ebeveynler, çocukları ile daha kaliteli ilişkilere sahipler ve karşılıklı iyi bir ilişkiye sahip olmak çocukların bilişsel, dil ve sosyo-duygusal gelişimleri için son derece önemlidir. Dr. DeWitt, ebeveynin veya bakım sağlayan bir başka kişinin veya bir öğretmenin düzenli olarak çocuğa sesli bir şekilde kitap okumasının çocuğun gelişimi üzerinde aynı etkilere sahip olup olmadığının hala belirsiz olduğunu ve sonraki araştırmalarda bu soruların cevap bulmasını umut ettiğini söylüyor.

Her ne kadar küçük bir örnekleme sahip olsa da, araştırma verileri, kitap okumanın çocukların beyin gelişimi üzerinde etkiler sağladığına yönelik biyolojik deliller sunması açısından dikkate değer bir önemdedir.

Kaynak ve İleri Okuma:
– Pediatrics. “Home Reading Environment and Brain Activation in Preschool Children Listening to Stories.” http://pediatrics.aappublications.org/content/136/3/466 – Pediatrics. “Literacy Promotion: An Essential Component of Primary Care Pediatric Practice.” http://pediatrics.aappublications.org/content/134/2/404 – O’Keefe, L. “Parents who read to their children nurture more than literary skills.” http://www.aappublications.org/content/early/2014/06/24/aapnews.20140624-2 – Pearson, C. “Science Proves Reading To Kids Really Does Change Their Brains.” http://www.huffingtonpost.com/entry/science-proves-reading-to-kids-changes-their-brains_us_55c26bf4e4b0f1cbf1e38740 (Erişim Tarihi: 06 Mart 2017)

Bu yazının kaynağı: Merve Özgünlü / Bilimfili.com
https://bilimfili.com/cocuklara-kitap-okumak-belirli-beyin-bolgelerinde-degisimlere-sebep-oluyor/