American Gods Dizisindeki Karakterlerin Mitolojide Karşılıkları

Game of Thrones’un henüz başlamadığı, Westworld’ün uzun bir ara verdiği dönemde “ne seyredeceğiz?” kaygısıyla etrafa sararken imdadımıza yetişti American Gods. Aslında beklenmedik, büyük bir sürpriz değildi. Neil Gaiman adını çoktan duyanlar kitabı okumuş, üzerine düşünmüş, teorileriyle etrafı işgal etmişti. Ancak asıl merak konusu Gaiman’ın hayal gücü ile sinema teknolojisinin ne denli uyum sağlayacağıydı.

Tüm şüphe uyandırıcı etmenlere rağmen dizi gerçekten de muhteşem başladı. Kitabı yıllar öncesinden okumuş ve hikayeyi hayal gücümde görselleştirmiş bir insan olarak aradığımı şimdilik bulduğu söyleyebilirim. Fakat bu içeriğimiz benim gibi hikayeyi önceden bilen okurlar için değil, olaya diziyle başlamış güzel izleyiciler için.

Sizlere uzun uzadıya dizinin konusundan bahsedecek, neler yaşandığını anlatarak içinizdeki merak duygusunu öldürecek değiliz. Ancak karakterleri tanıtacağım bu yazıda vereceğim bilgiler bir nebze olsun spoiler içerebilir. Neyse daha fazla uzatmayalım ve dizide gördüğünüz karakterlerin mitolojideki karşılıklarına hep birlikte bakalım.

İşte American Gods Dizisindeki Karakterlerin Mitolojide Karşılıkları ;

#Mr.Wednesday

Mr.Wednesday aslında İskandinav tanrısı Odin’in Amerika’daki yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Dizinin başında kızıl derililer ile karşılaşan Vikinglerin Odin’den yardım istemesi, çarşamba gününün İskandinav mitolojisinde Odin’in günü olması hikayeyi doğrular nitelikte duruyor.

#Mr.Nancy

Karayipler ve Yeni Dünya’daki Afrikalı köleler arasında hileci ve yalancı bir tanrı olarak nam salan bilge örümcek Anansi, dizide karşımıza Mr.Nancy olarak çıkıyor.

#Mad Sweeney

Mad Sweeney dizide kendi belki de en çok ifşa eden tanrı olarak karşımıza çıkıyor ve kendini bir Leprechaun olarak tanıtıyor. Küçük huysuz cücelerin aksine son derece iri bir adam Sweeney’nin Leprechaun olduğunu kanıtlayan en önemli nokta ise paraları havadan toplaması olarak dikkat çekiyor. Bilindiği üzere Kelt mitolojisinde Leprechaun gök kuşağının altına gizledikleri altınlar ile meşhurdur.

#Czernobog

Hristiyanlık öncesi Slav tanrılarından biri Czernobog, “şeytan tanrı” ya da “kötü şansın tanrısı” olarak da biliniyor. Dizide aydınlığı temsil eden sarışın bir kardeşi olduğundan da söz eden Czernobog, Amerika’ya yerleştikten sonra her ne kadar balyozuyla inek öldürerek geçimini sağlasa da aslında oldukça güçlü bir karakter.

#Bilquis

Afrika’nın unutulmuş tanrılarından biri olan ve adı Eski Ahit’te de geçen Bilquis aslında Sheba’nın Kraliçesi olarak da biliniyor. Cazibe ve baştan çıkarma konusunda uzman olan bu aşk tanrısı kurbanları yatağa atıp, onları kendine tapmasını istemesiyle dikkat çekiyor. Kurbanlarını nasıl öldürdüğü ise malum 🙂 İzleyenler bilir 🙂

#Mr.Jaquel ve Mr.Ibis

Mısır mitolojisindeki Anubis ve Thoth’un modern yansıması olarak karşımıza çıkan ikiliden Mr.Ibis yaşayanların ve ölülerin dünyasına istediği gibi yolculuk yapabilen Mısırlı bilgelik, yazı tanrısı olarak dikkat çekerken; Mr.Jaquel ise ölümden sonraki yaşamın tanrısı olan ve ölen kişilerin nereye gideceği kalp-tüy dengesi ile saptayan Anubis’e çağrışım yapıyor.

#Easter

Hristiyanlığın gelişi ile birlikte bahar ve İsa’nın dirilişi ile ilişkilendirilen Eostre’nin modern yansıması olan Easter; baharın, yeniden doğumun kendisine adandığı oldukça güzel bir kadın. Paskalya kutlamalarının esas çıkış kaynağı olan Easter; öpücüğü ile yaraları tedavi eden, hatta ölüleri canlandırabilen oldukça etkili bir tanrı.